Синдикален дом на културата на транспортните работници в България - клон гр. София

Театрално студио Маска

“Дванадесета нощ” по  Шекспир
“Дванадесета нощ” по Шекспир
“Дванадесета нощ” по  Шекспир
“Дванадесета нощ” по Шекспир
още в галерията...

Преди 8 години театралното студио беше създадено „под шапката” на Столичен център за работа с деца.

Макар и на „детска” възраст творческата зрялост на участниците е на сериозно ниво. Заложихме на заглавия от родната класическа драматургия. „Двубой”-Вазов, „Женско царство” - Ст. Л. Костов, ”Криворазбраната цивилизация”-Д.Войников,”Вражалец”- Ст.Л.Костов. Много концерти, театрализиран концерт-спектакъл по повод Деня на Народните будители, „Объркани приказки”-адаптация за детски спектакъл по познати класически приказки,”Весел карнавален празник, пълен с изненади разни” – П. Панчев „Панаир на театралната суета”- представление с индивидуални изпълнения на участниците в студиото...Театрални празници по повод календарни събития, участия в международен театрален фестивал”Лачени обувки”- гр. Берковица, Участие в Малката Аполония-Созопол с международен фестивал”Музите, Лозенец и Царево...И награди!...Много и много скъпи.

С всяка изминала година летвата на възможностите се вдигаше като времето за проверка с Шекспировата драматургия дойде по естествен път. Мечта за всеки участник е да опита как би се справил с материя като тази и изборът падна на”Напразните усилия на любовта”. Разбира се  удоволствието беше съизмеримо с празника, фестивала, наградата за труда и заслужения неизбежен купон. Това те кара да се чувстваш значим, можещ и интересен. Да си НЯКОЙ, а не масовка...!!!

Необятността на театъра като средства за изява и възможности за реализация, разшириха представите ни за  изисквания към самите себе си.

Така на бялата страница на биографията на ТС ”МАСКА”се вписа заглавието на „Предградие” на Ерик Богосян. Американската автобиографична пиеса се появи в сложен момент за студиото. Уж утъпкания път е вече факт. Уж бяхме доказали себе си, уж заслужено  моженето ни вече се виждаше... И точно тогава бяхме лишени от сценично пространство. Децата, участници в пиесата бяха амбицирани да докажат, че въпреки всички неволи премиерата няма как да не се състои. Трудно можех да си представя, че така жадувания празник ще се случи. Добрата воля и  човещина на ръководството на Дома на културата на транспортните работници даде шанс на децата на театрално студио ”МАСКА” да покажат ,че сцената е мястото, където бихме се чувствали така уютно като „у дома”.  За всичко това благодарим от сърце  и се надяваме да оправдаем доверието към нашето творчество.

С уважение Любов Павлова